Copiii sunt tot copii, însă vremurile se schimbă ușor, iar cei mici nu mai trec chiar prin aceleași experiențe prin care au trecut părinții lor. Acest lucru poate fi privit ca un lucru bun sau ca un lucru mai puțin bun. De la desenele animate și programele pe care le urmăresc, până la timpul petrecut la locul de joacă și activitățile preferate, toate acestea se schimbă de la o generație la alta. Mulți dintre părinți blamează tehnologia și evoluția acesteia, dar oare chiar este un lucru de blamat? Nu este tehnologia și prietena noastră? De exemplu, în cazul de față, în clinica Oana Pediatrics, tehnologia ne ajută să ne conectăm mai ușor atunci când cel mic are o problemă medicală. O consultație online rezolvă foarte multe probleme, scutindu-te de drumuri la cabinet.
Excesul de tehnologie și obezitatea în rândul copiilor
Revenind la problema noastră, evoluția tehnologiei și impactul acesteia asupra dezvoltării copiilor este un subiect des discutat, atât la nivel național, cât și la nivel global. Cu toate că dezvoltarea tehnologiei și a gadgeturilor smart pare să ușureze viața părinților, fiind un mod ușor de a distrage atenția copiilor prin jocurile pe telefon sau filmulețele de pe Youtube, această metodă a devenit toxică în anumite momente, conducând chiar la anumite probleme medicale.
Expunerea excesivă la tehnologie a dus la creșterea frecvenții obezității în rândul copiilor de la vârste din ce în ce mai mici, dar și la creșterea cazurilor de tulburări de spectru autist. Și cazurile de boli depresive sunt în creștere, aici fiind vorba mai mult de copii care iau contact cu alți copii și sunt victime ale unor fenomene precum bullying sau cyber-bullying. Prezența bullying-ului în viața unui copil la o vârstă fragedă poate cauza probleme pe termen lung, în special acelora care nu au parte de suportul părinților sau al unui specialist.
Cele mai frecvente afecțiuni pediatrice de ieri și de azi
Dacă afecțiunile despre care ați citit mai sus sunt influențate de tehnologie, din punct de vedere al bolilor acute, frecvența afecțiunilor a rămas neschimbată. Bolile care îi trimit cel mai mult la doctor pe copii rămân infecțiile virale de căi respiratorii superioare, în care se încadrează faringitele acute, rinofaringitele, laringitele, dar și infecții din sfera ORL, precum otita medie. Acestea sunt urmate de infecțiile căilor respiratorii inferioare: bronșite și bronșiolite, bronșiolita cu VSR, dar și patologii digestive, cea mai frecventă fiind gastroenterocolita.
Dacă analizăm însă cauzele de mortalitate și comorbiditate, vedem o creștere a prevalenței și a frecvenței afecțiunilor cronice, precum astm bronșic, alergii alimentare, obezitate și boli depresive. De asemenea, s-a observat și o creștere a frecvenței tulburărilor de spectru autist, dar și a afecțiunilor de tip ADHD.
În concluzie, putem spune că generațiile se schimbă, asemănările dintre copilăria unui părinte și a copilului său sunt din ce în ce mai reduse, însă un singur lucru rămâne neschimbat: cel mai important factor care influențează viața unui copil este relația sa cu părinții și, desigur, cu un medic pediatru care are grijă de sănătatea celui mai important membru al familiei.