Sunt copiii de azi la fel ca cei de acum 20 de ani?

Copilăria este o perioadă importantă din viața oricărui om. Acea perioadă din care poate nu o să-ți mai amintești așa de multe ca adult, însă cu siguranță experiențele trăite atunci te influențează pe parcursul vieții și determină în mare parte adultul care vei deveni. Modul în care ne creștem copiii are legătură și cu modelele cu care am fost noi obișnuiți acasă, iar întrebarea pe care ne-o punem este: Sunt copiii de azi la fel ca cei de acum 20 de ani? Există un ghid de bună purtare cu copiii de azi, putem folosi tehnicile pe care le cunoaștem de la părinții noștri? Voi încerca să răspund, pe scurt, la aceste întrebări în articolul de mai jos.

Copiii sunt tot copii, însă vremurile se schimbă ușor, iar cei mici nu mai trec chiar prin aceleași experiențe prin care au trecut părinții lor. Acest lucru poate fi privit ca un lucru bun sau ca un lucru mai puțin bun. De la desenele animate și programele pe care le urmăresc, până la timpul petrecut la locul de joacă și activitățile preferate, toate acestea se schimbă de la o generație la alta. Mulți dintre părinți blamează tehnologia și evoluția acesteia, dar oare chiar este un lucru de blamat? Nu este tehnologia și prietena noastră? De exemplu, în cazul de față, în clinica Oana Pediatrics, tehnologia ne ajută să ne conectăm mai ușor atunci când cel mic are o problemă medicală. O consultație online rezolvă foarte multe probleme, scutindu-te de drumuri la cabinet.

Excesul de tehnologie și obezitatea în rândul copiilor

Revenind la problema noastră, evoluția tehnologiei și impactul acesteia asupra dezvoltării copiilor este un subiect des discutat, atât la nivel național, cât și la nivel global. Cu toate că dezvoltarea tehnologiei și a gadgeturilor smart pare să ușureze viața părinților, fiind un mod ușor de a distrage atenția copiilor prin jocurile pe telefon sau filmulețele de pe Youtube, această metodă a devenit toxică în anumite momente, conducând chiar la anumite probleme medicale.

Expunerea excesivă la tehnologie a dus la creșterea frecvenții obezității în rândul copiilor de la vârste din ce în ce mai mici, dar și la creșterea cazurilor de tulburări de spectru autist. Și cazurile de boli depresive sunt în creștere, aici fiind vorba mai mult de copii care iau contact cu alți copii și sunt victime ale unor fenomene precum bullying sau cyber-bullying. Prezența bullying-ului în viața unui copil la o vârstă fragedă poate cauza probleme pe termen lung, în special acelora care nu au parte de suportul părinților sau al unui specialist.  

Cele mai frecvente afecțiuni pediatrice de ieri și de azi

Dacă afecțiunile despre care ați citit mai sus sunt influențate de tehnologie, din punct de vedere al bolilor acute, frecvența afecțiunilor a rămas neschimbată. Bolile care îi trimit cel mai mult la doctor pe copii rămân infecțiile virale de căi respiratorii superioare, în care se încadrează faringitele acute, rinofaringitele, laringitele, dar și infecții din sfera ORL, precum otita medie. Acestea sunt urmate de infecțiile căilor respiratorii inferioare: bronșite și bronșiolite, bronșiolita cu VSR, dar și patologii digestive, cea mai frecventă fiind gastroenterocolita.

Dacă analizăm însă cauzele de mortalitate și comorbiditate, vedem o creștere a prevalenței și a frecvenței afecțiunilor cronice, precum astm bronșic, alergii alimentare, obezitate și boli depresive. De asemenea, s-a observat și o creștere a frecvenței tulburărilor de spectru autist, dar și a afecțiunilor de tip ADHD.
În concluzie, putem spune că generațiile se schimbă, asemănările dintre copilăria unui părinte și a copilului său sunt din ce în ce mai reduse, însă un singur lucru rămâne neschimbat: cel mai important factor care influențează viața unui copil este relația sa cu părinții și, desigur, cu un medic pediatru care are grijă de sănătatea celui mai important membru al familiei.

Articole de pe Blog

Totul despre dermatita atopică la copii

Dermatita atopica este o boala de piele inflamatorie, cronica care afecteaza cu precadere sugarul si copilul mic insa poate fi raspandita la toate grupele de varsta. Aceasta patologie afecteaza 10-30% din populatia pediatrica si apare mai frecvent la copiii care provin din familii cu alte manifestari de atopie de tip Astm bronsic, rinita alergica si alergii alimentare. Dermatita se imparte in doua forme: eczema atopica care este asociata cu reactie de tip IgE (de la debut sau in perioada evolutiei dermatitei) si eczema non atopica, care nu asociaza cu reactii mediate IgE.

Atacul virusului sincițial respirator – sfaturi pentru tratarea și prevenirea infectării cu acesta

Ce poate fi mai rău decât un Răufăcător care vrea să pună în pericol sănătatea unui mic Super-Erou? Exact, unul care se și răspândește foarte ușor și creează panică în rândul părinților. Virusul sincițial respirator este un virus comun în această perioadă de toamnă-iarnă și creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii ale copiilor, așa că ce-ar fi să-i venim de hac? Mai jos vă povestesc mai multe, iar dacă aveți nevoie de ajutor, eu vă aștept ca de obicei și în clinica mea virtuală, la o consultație online.

Varicela, Răufăcătorul care atacă tot mai mulți copii în această perioadă. Ce este și cum îl învingem?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se confruntă cu varicelă, una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Odată cu înmulțirea numărului de cazuri, primesc și multe întrebări de la părinți legate de acest Răufăcător, așa că m-am gândit să trecem în revistă ce este varicela, cum se transmite și cum putem gestiona această afecțiune. Și dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, sunt la un Zoom distanță în Super Clinica de Telemedicină pentru Copii Oana Pediatrics. Vă puteți programa rapid și simplu la o consultație online.