Atacul virusului sincițial respirator – sfaturi pentru tratarea și prevenirea infectării cu acesta

Ce poate fi mai rău decât un Răufăcător care vrea să pună în pericol sănătatea unui mic Super-Erou? Exact, unul care se și răspândește foarte ușor și creează panică în rândul părinților. Virusul sincițial respirator este un virus comun în această perioadă de toamnă-iarnă și creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii ale copiilor, așa că ce-ar fi să-i venim de hac? Mai jos vă povestesc mai multe, iar dacă aveți nevoie de ajutor, eu vă aștept ca de obicei și în clinica mea virtuală, la o consultație online.

Ce este virusul sincițial respirator?

Virusul sincițial respirator este un virus care determină infecții atât de căi respiratorii superioare, cât și de căi respiratorii inferioare. Acesta poate determina epidemii în lunile de toamnă și iarnă, însă cele mai multe cazuri sunt raportate in lunile decembrie, ianuarie și februarie. Poate afecta toate grupele de vârstă, însă cazurile severe apar la copii, în special la prematuri, sugari cu boli cronice și patologii respiratorii sau cardiovasculare, dar și la bătrâni.

Ce simptome poate da aceasta infecție?

Copiii cu infecție cu virus sincițial respirator pot prezenta o gamă largă de simptome, de la febră, rinoree, nas înfundat și tuse până la respirație dificilă cu polipnee sau tahipnee (respirație rapidă), wheezing (respirație șuierătoare). În cazul copiilor care prezintă afectarea căilor aeriene inferioare (bronșiolită sau pneumonie), la examenul clinic se detectează tiraj inter și subcostal, expir prelungit, și la ascultarea pulmonară se detectează raluri pulmonare.

Cum se transmite infecția cu virus sincițial respirator?

Transmiterea se face prin contact cu persoana infectată, fie că este contact direct sau contact cu secrețiile respiratorii, sau prin atingerea obiectelor sau a suprafețelor cu care a intrat în contact o persoana infectată. Virusul aderă de mucoasa respiratorie de la nivel nazal și faringian, iar de acolo se răspândește pe toată suprafața mucoasei respiratorii.

Primele simptome apar la 3-5 zile de la contactul cu persoana bolnavă. Acest virus supraviețuiește pe suprafețe timp de 12 ore și pe mâinile nespălate, timp de 30 de minute.

Daca copilul meu a avut infecție cu virusul sincițial respirator poate să îl ia din nou?

Da. Acest tip de infecție nu oferă imunitate pe viață. Copilul aflat la prima infecție prezintă simptomatologia accentuată, de obicei cu afectarea căilor respiratorii inferioare, urmând ca la celelalte reinfecții să prezinte simptome ușoare spre medii.

Cum tratam infecția cu virus sincițial respirator?

Întrucât acest tip de infecție este una de natură virală, tratamentul se axează pe ameliorarea simptomelor. În caz de febră, se administrează antipiretice: acetaminofen-paracetamol și ibuprofen. Aspirarea secrețiilor pentru a ajuta copilul să respire și să se hrănească este foarte importantă în timpul infecției și se pot folosi și dezobstruante nazale, în funcție de vârsta copilului. Este importantă să îi asigurăm micului pacient un aport de lichide adecvat, întrucât febra, imposibilitatea de mânca dată de obstrucția nazală, cantitatea mare de secreții, imposibilitatea copilului de vârstă mică de a coordona respirația cu înghițitul, dar și respirația accelerată pot conduce la deshidratare.

Cazurile cu simptomatologie medie spre severă necesită internare pentru administrarea de perfuzie de rehidratare și oxigenoterapie, la nevoie. În aceste cazuri, se folosește în tratament corticoterapie administrată intravenos, dar și tratament cu bronhodilatatoare. Acest timp de tratament se administrează doar la recomandarea medicului pediatru și sub supraveghere medicala.

Cum prevenim infecția cu virusul sincițial respirator?

În primul rând, nu există un vaccin pentru acest tip de infecție. Se recomandă izolarea copiilor infectați, dezinfectarea frecventa a suprafețelor, purtarea măștii de către persoanele care intră în contact cu o persoana infectată, dar și spălarea frecventă a mâinilor.

Asociația Americană de Pediatrie recomandă administrarea de imunoglobulină intravenoasă cu anticorpi specifici anti RSV sau palivizumab ca profilaxie în lunile de iarnă, pentru un anumit grup de pacienți, printre care prematurii mari cu vârsta mai mică de 6 luni și copiii cu boli cardiace și pulmonare mai mici de 2 ani.

Articole de pe Blog

Totul despre dermatita atopică la copii

Dermatita atopica este o boala de piele inflamatorie, cronica care afecteaza cu precadere sugarul si copilul mic insa poate fi raspandita la toate grupele de varsta. Aceasta patologie afecteaza 10-30% din populatia pediatrica si apare mai frecvent la copiii care provin din familii cu alte manifestari de atopie de tip Astm bronsic, rinita alergica si alergii alimentare. Dermatita se imparte in doua forme: eczema atopica care este asociata cu reactie de tip IgE (de la debut sau in perioada evolutiei dermatitei) si eczema non atopica, care nu asociaza cu reactii mediate IgE.

Atacul virusului sincițial respirator – sfaturi pentru tratarea și prevenirea infectării cu acesta

Ce poate fi mai rău decât un Răufăcător care vrea să pună în pericol sănătatea unui mic Super-Erou? Exact, unul care se și răspândește foarte ușor și creează panică în rândul părinților. Virusul sincițial respirator este un virus comun în această perioadă de toamnă-iarnă și creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii ale copiilor, așa că ce-ar fi să-i venim de hac? Mai jos vă povestesc mai multe, iar dacă aveți nevoie de ajutor, eu vă aștept ca de obicei și în clinica mea virtuală, la o consultație online.

Varicela, Răufăcătorul care atacă tot mai mulți copii în această perioadă. Ce este și cum îl învingem?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se confruntă cu varicelă, una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Odată cu înmulțirea numărului de cazuri, primesc și multe întrebări de la părinți legate de acest Răufăcător, așa că m-am gândit să trecem în revistă ce este varicela, cum se transmite și cum putem gestiona această afecțiune. Și dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, sunt la un Zoom distanță în Super Clinica de Telemedicină pentru Copii Oana Pediatrics. Vă puteți programa rapid și simplu la o consultație online.