Varicela, Răufăcătorul care atacă tot mai mulți copii în această perioadă. Ce este și cum îl învingem?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se confruntă cu varicelă, una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Odată cu înmulțirea numărului de cazuri, primesc și multe întrebări de la părinți legate de acest Răufăcător, așa că m-am gândit să trecem în revistă ce este varicela, cum se transmite și cum putem gestiona această afecțiune. Și dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, sunt la un Zoom distanță în Super Clinica de Telemedicină pentru Copii Oana Pediatrics. Vă puteți programa rapid și simplu la o consultație online.

Varicela este o boală infecțioasă acută provocată de infecția cu virusul varicelo-zosterian. Infecția primară dată de acest virus determină varicela, însă virusul poate sa rămână cantonat la nivelul nervilor și ulterior să determine Herpes Zoster/Zona Zoster.

Copilul a luat varicelă de la un alt copil. Este posibil?

Da. Varicela este o boala infecțioasă extrem de contagioasă care se răspândește repede de  la un om infectat la cel nevaccinat sau care nu a prezentat acest tip de infecție anterior. Gradul de contagiozitate este de 90%, fiind destul de ridicat în rândul copiilor. Virusul se răspândește rapid prin contact cu persoana infectată, contact cu lichidul din leziunile prezente pe piele, atât în cazul varicelei, cât și în cazul erupției de Herpes Zoster, dar și prin particulele respiratorii.

O persoana cu varicela poate să transmită virusul cu 2 zile anterior apariției erupției și rămâne contagioasă până când leziunile cutanate prezintă crustă. Perioada de incubație, de la contactul cu persoana contagioasă și până la apariția simptomelor, poate să varieze de la 10 până la 21 de zile.

Cum se manifesta varicela

Erupția este simptomul prezent în toate cazurile de varicelă. Leziunile cutanate sunt generalizate și pruriginoase. La debutul bolii, erupția este maculară (o pată roșie, ușor reliefată),  care progresează rapid spre papulă și apoi spre elementele definitorii de vezicula cu lichid clar. Erupția apare mai întâi la nivelul pieptului, a spatelui și la nivelul feței, iar de acolo se răspândește pe tot corpul. Important de precizat este că aceste elemente pot apărea și pe pielea capului. Veziculele se transformă în papule cu centrul ombilicat și apoi fiecare leziune se usucă și prezinta crustă. Aceleași leziuni pot apărea și pe mucoase (bucală, genitală), fiind dureroase.

Alte simptome prezente la copii sunt febră, stare generală modificată, apetit scăzut, mialgii (dureri de mușchi), cefalee. Atunci când vorbim despre sugari, adolescenți, adulți și femeile însărcinate, riscul de a dezvolta forme severe de boală este crescut.

Copiii vaccinați pot dezvolta o formă ușoară de boală, cu un număr mic de leziuni cutanate sau leziuni care rămân la stadiul de maculă, asociate sau nu cu febră ușoară și prezintă o evoluție de scurtă durată.

Varicela poate provoca alte afecțiuni, mai grave?

Printre cele mai frecvente complicații ale vericelei amintim suprainfecția bacteriană la nivelul leziunilor pielii, pneumonie variceloasă, miocardită, hepatită, complicații ale sistemului nervos,  precum encefalită, complicații hemoragice, sepsis și deshidratare.

Cum punem diagnosticul de varicelă

Diagnosticul varicelei este unul clinic. Dacă observați leziuni pe corpul copilului, este recomandat să consultați un medic pediatru, în vederea stabilirii unui plan de tratament.

Cum tratăm varicela

Întrucât este o infecție virală, de cele mai multe ori, tratamentul varicelei este unul simptomatic. Antipiretice în caz de febră, aport hidric crescut pentru prevenirea deshidratării, spray cu anestezic local în caz de vezicule la nivelul gâtului, antihistamice în caz de mâncărimi intense și gel sau mixtură mentolată pentru ameliorarea mâncărimilor.

Copilul cu varicelă trebuie dus la urgență?

Semnele că trebuie să apelăm la serviciile de urgență în cazul în care cel mic este diagnosticat cu varicelă sunt: febra care persistă mai mult de 4 zile sau febra înaltă care nu cedează la antitermice, dar și când când copilul prezintă stare generală proastă, somnolență, dificultăți la mers, vărsături frecvente asociate cu dureri abdominale severe, dificultăți de respirație, tuse severă cu tulburări de respirație, erupție purpurică sau leziuni hemoragice (vezicule cu sânge).

Cum prevenim varicela

Varicela poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul se administrează în 2 doze și previne 90% din infecțiile cu virusul varicelo-zosterian. Unii pacienți vaccinați pot prezenta infecție cu virus varicelo-zosterian, însă cu semne ușoare de boală.

Articole de pe Blog

Totul despre dermatita atopică la copii

Dermatita atopica este o boala de piele inflamatorie, cronica care afecteaza cu precadere sugarul si copilul mic insa poate fi raspandita la toate grupele de varsta. Aceasta patologie afecteaza 10-30% din populatia pediatrica si apare mai frecvent la copiii care provin din familii cu alte manifestari de atopie de tip Astm bronsic, rinita alergica si alergii alimentare. Dermatita se imparte in doua forme: eczema atopica care este asociata cu reactie de tip IgE (de la debut sau in perioada evolutiei dermatitei) si eczema non atopica, care nu asociaza cu reactii mediate IgE.

Atacul virusului sincițial respirator – sfaturi pentru tratarea și prevenirea infectării cu acesta

Ce poate fi mai rău decât un Răufăcător care vrea să pună în pericol sănătatea unui mic Super-Erou? Exact, unul care se și răspândește foarte ușor și creează panică în rândul părinților. Virusul sincițial respirator este un virus comun în această perioadă de toamnă-iarnă și creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii ale copiilor, așa că ce-ar fi să-i venim de hac? Mai jos vă povestesc mai multe, iar dacă aveți nevoie de ajutor, eu vă aștept ca de obicei și în clinica mea virtuală, la o consultație online.

Varicela, Răufăcătorul care atacă tot mai mulți copii în această perioadă. Ce este și cum îl învingem?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se confruntă cu varicelă, una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Odată cu înmulțirea numărului de cazuri, primesc și multe întrebări de la părinți legate de acest Răufăcător, așa că m-am gândit să trecem în revistă ce este varicela, cum se transmite și cum putem gestiona această afecțiune. Și dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, sunt la un Zoom distanță în Super Clinica de Telemedicină pentru Copii Oana Pediatrics. Vă puteți programa rapid și simplu la o consultație online.