Interviu MediJobs |
Dr. Oana Vîrban: Medicina este o profesie pe care trebuie să o iubești pentru a o practica

A știut încă de la vârsta de 4 ani că dorește să devină medic, însă în timpul facultății a fost definitiv și irevocabil fermecată de domeniul pediatriei. Cu accentul pe comunicare și iubind din suflet ceea ce face, Dr. Oana Vîrban și-a stabilit ca misiune să devină vocea micilor săi pacienți. Astfel, a ajuns să ajute părinții să comunice cu copiii lor, pentru ca aceștia să crească frumos și fericiți, mărturisind că îi este mai ușor să le înțeleagă trăirile, sentimentele și angoasele de când a devenit la rândul său mamă.

Dr. Vîrban consideră că relația dintre medicul pediatru și pacienții, respectiv familiile lor, trebuie să se bazeze pe încredere, comunicare și înțelegere din ambele părți, pentru ca actul medical să poata fi îndeplinit la parametri optimi, indiferent că este vorba despre cabinet sau de mediul online. Întotdeauna pune accent pe educația medicală a părinților, încercând să găsească legătura dintre modificările descrise de aceștia și evaluarea clinică și paraclinică, pentru un diagnostic rapid și corect.

În calitate de fondatoare a unei clinici specializate în telemedicină, Oana Pediatrics, doamna doctor subliniază că prin intermediul acesteia pacienții pot obține acces imediat la sfaturi medicale, iar medicul îi poate monitoriza pe cei care au primit deja un diagnostic, optimizând, după caz, tratamentul lor. De asemenea, aceasta atrage atenția că telemedicina se poate aplica și pentru sfaturi legate de puericultură sau de diversificare, în care nu este necesară evaluarea pacientului.

Ați dorit dintotdeauna să practicati pediatria și vă iubiți meseria. Care sunt totuși provocările cu care va confruntați în activitatea dvs.?

Medicina este o profesie pe care trebuie să o iubești pentru a o putea practica. Implică multe sacrificii, însă și bucuria pe care o simți atunci când vezi rezultatele muncii tale nu are termen de comparație. 

La vârsta de 4 ani, m-am hotărât că vreau să devin doctor și să ajut oamenii. Am ales un liceu cu profil fizică-chimie, cu gândul de a intra la Medicină și de-a lungul celor patru ani nu mi-am schimbat visul. Dacă am știut de mică că voiam să devin medic, nu același lucru pot să îl spun despre pediatrie. A fost o alegere surprinzătoare pentru mine, dar nu și pentru prieteni și familie.

În cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, prima interacțiune cu Pediatria a fost la Camera de gardă a unui spital de copii, iar această specializare pur și simplu m-a fermecat. Printre primele cazuri pe care le-am îngrijit s-a numărat și cel al unei fetițe cu tetrapareză spastică, iar atunci a fost momentul în care mi-a răsărit în minte gândul că aș putea face ceva pentru a ajuta acești mici pacienți. După ce am cochetat cu mai multe specialități, tot la Pediatrie m-am întors.

Medicina în sine este plină de provocări, lucru care cred că se aplică la toate profesiile care implică interacțiunea umană. Aș spune că provocarea numărul 1 este relația pe care trebuie sa o stabileasca medicul pediatru atât cu pacienții, cât și cu familiile lor. Daca nu exista încredere, comunicare și intelegere din ambele părți, actul medical nu poate fi îndeplinit la parametri optimi.

Interviul continuă în Medijobs.

Articole de pe Blog

Totul despre dermatita atopică la copii

Dermatita atopica este o boala de piele inflamatorie, cronica care afecteaza cu precadere sugarul si copilul mic insa poate fi raspandita la toate grupele de varsta. Aceasta patologie afecteaza 10-30% din populatia pediatrica si apare mai frecvent la copiii care provin din familii cu alte manifestari de atopie de tip Astm bronsic, rinita alergica si alergii alimentare. Dermatita se imparte in doua forme: eczema atopica care este asociata cu reactie de tip IgE (de la debut sau in perioada evolutiei dermatitei) si eczema non atopica, care nu asociaza cu reactii mediate IgE.

Atacul virusului sincițial respirator – sfaturi pentru tratarea și prevenirea infectării cu acesta

Ce poate fi mai rău decât un Răufăcător care vrea să pună în pericol sănătatea unui mic Super-Erou? Exact, unul care se și răspândește foarte ușor și creează panică în rândul părinților. Virusul sincițial respirator este un virus comun în această perioadă de toamnă-iarnă și creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii ale copiilor, așa că ce-ar fi să-i venim de hac? Mai jos vă povestesc mai multe, iar dacă aveți nevoie de ajutor, eu vă aștept ca de obicei și în clinica mea virtuală, la o consultație online.

Varicela, Răufăcătorul care atacă tot mai mulți copii în această perioadă. Ce este și cum îl învingem?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se confruntă cu varicelă, una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Odată cu înmulțirea numărului de cazuri, primesc și multe întrebări de la părinți legate de acest Răufăcător, așa că m-am gândit să trecem în revistă ce este varicela, cum se transmite și cum putem gestiona această afecțiune. Și dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, sunt la un Zoom distanță în Super Clinica de Telemedicină pentru Copii Oana Pediatrics. Vă puteți programa rapid și simplu la o consultație online.