Opinie Dr. Oana Vîrban în Totul despre mame |
Tot ce trebuie să știi despre COVID-19 la copii

Covid-19 (coronavirus disease 2019) este o boală cauzată de infecția cu SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). Copii de toate vârstele pot fi infectați cu virusul SARS-CoV-2, deși la nivel global au fost raportate mai puține cazuri de îmbolnăvire în comparație cu adulții. De asemenea, procentul de copii internați și de cazuri grave pediatrice este scăzut.

Începand cu luna decembrie 2021, varianta Omicron a devenit dominantă în lume. Primele cazuri de infecție cu varianta Omicron au fost raportate în Romania la începutul lunii ianuarie 2022, aceasta devenind varianta dominantă și pe teritoriul țării noastre. Datorită mutațiilor suferite la nivelul proteinei spike, această variantă este mult mai contagioasă (se transmite mai ușor). Din cauza contagiozității crescute, din ce în ce mai mulți copii sunt infectați și s-a observat o creștere a procentului de pacienți pediatrici internați.

Cum se transmite COVID-19

Virusul se transmite prin contactul cu o persoană infectată. Lucru valabil atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Acesta se regăsește în saliva sau secreția nazală a persoanelor infectate și este purtat prin aer datorită unor particule mici până la alte persoane. Se poate transmite ușor și prin contact strâns, atingerea mâinilor, îmbrățișări, mâncare. O persoană poate să fie infectată și să transmită virusul fără a avea însă simptome.

Care sunt simptomele pe care le prezintă copiii?

Majoritatea copiilor cu COVID-19 prezintă simptome ușoare și medii de boală. Există, totuși, anumite categorii de pacienți care prezintă risc crescut de a dezvolta forme severe de boală. În această categorie intră copiii cu boli cronice metabolice, genetice, neurologice, boli cronice cardiovasculare și pulmonare, boli autoimune, boli hematologice. Studiile arată că între 15-24% dintre copii nu au prezentat simptome în cadrul Covid-19.

Cele mai frecvente simptome sunt:

Grupa de vârstă 0-9 ani:

  • Febră (46%) asociată cu tuse (37%);
  • Dificultăți respiratorii – 7%;
  • Cefalee (dureri de cap) – 15%;
  • Diaree – 14%;
  • Odinofagie (dureri de gât) – 13%;
  • Dureri abdominale și vărsături – 10%;
  • Mialgii (dureri de mușchi) și atralgii (dureri de articulații) – 10%;
  • Rinoree – 7%;

Grupa de vârstă 10-19 ani:

  • Febră (35%) asociată cu tuse (41%)
  • Respirație dificilă – 16%;
  • Cefalee – 42%
  • Mialgii – 30%;
  • Odinofagie – 29%;
  • Diaree – 14%;
  • Dureri abdominale și vărsături – 10%;
  • Pierderea mirosului și a gustului – 10%.

 Articolul continuă în Totul despre mame.

Articole de pe Blog

Totul despre dermatita atopică la copii

Dermatita atopica este o boala de piele inflamatorie, cronica care afecteaza cu precadere sugarul si copilul mic insa poate fi raspandita la toate grupele de varsta. Aceasta patologie afecteaza 10-30% din populatia pediatrica si apare mai frecvent la copiii care provin din familii cu alte manifestari de atopie de tip Astm bronsic, rinita alergica si alergii alimentare. Dermatita se imparte in doua forme: eczema atopica care este asociata cu reactie de tip IgE (de la debut sau in perioada evolutiei dermatitei) si eczema non atopica, care nu asociaza cu reactii mediate IgE.

Atacul virusului sincițial respirator – sfaturi pentru tratarea și prevenirea infectării cu acesta

Ce poate fi mai rău decât un Răufăcător care vrea să pună în pericol sănătatea unui mic Super-Erou? Exact, unul care se și răspândește foarte ușor și creează panică în rândul părinților. Virusul sincițial respirator este un virus comun în această perioadă de toamnă-iarnă și creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii ale copiilor, așa că ce-ar fi să-i venim de hac? Mai jos vă povestesc mai multe, iar dacă aveți nevoie de ajutor, eu vă aștept ca de obicei și în clinica mea virtuală, la o consultație online.

Varicela, Răufăcătorul care atacă tot mai mulți copii în această perioadă. Ce este și cum îl învingem?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se confruntă cu varicelă, una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Odată cu înmulțirea numărului de cazuri, primesc și multe întrebări de la părinți legate de acest Răufăcător, așa că m-am gândit să trecem în revistă ce este varicela, cum se transmite și cum putem gestiona această afecțiune. Și dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, sunt la un Zoom distanță în Super Clinica de Telemedicină pentru Copii Oana Pediatrics. Vă puteți programa rapid și simplu la o consultație online.