Începand cu luna decembrie 2021, varianta Omicron a devenit dominantă în lume. Primele cazuri de infecție cu varianta Omicron au fost raportate în Romania la începutul lunii ianuarie 2022, aceasta devenind varianta dominantă și pe teritoriul țării noastre. Datorită mutațiilor suferite la nivelul proteinei spike, această variantă este mult mai contagioasă (se transmite mai ușor). Din cauza contagiozității crescute, din ce în ce mai mulți copii sunt infectați și s-a observat o creștere a procentului de pacienți pediatrici internați.
Cum se transmite COVID-19
Virusul se transmite prin contactul cu o persoană infectată. Lucru valabil atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Acesta se regăsește în saliva sau secreția nazală a persoanelor infectate și este purtat prin aer datorită unor particule mici până la alte persoane. Se poate transmite ușor și prin contact strâns, atingerea mâinilor, îmbrățișări, mâncare. O persoană poate să fie infectată și să transmită virusul fără a avea însă simptome.
Care sunt simptomele pe care le prezintă copiii?
Majoritatea copiilor cu COVID-19 prezintă simptome ușoare și medii de boală. Există, totuși, anumite categorii de pacienți care prezintă risc crescut de a dezvolta forme severe de boală. În această categorie intră copiii cu boli cronice metabolice, genetice, neurologice, boli cronice cardiovasculare și pulmonare, boli autoimune, boli hematologice. Studiile arată că între 15-24% dintre copii nu au prezentat simptome în cadrul Covid-19.
Cele mai frecvente simptome sunt:
Grupa de vârstă 0-9 ani:
- Febră (46%) asociată cu tuse (37%);
- Dificultăți respiratorii – 7%;
- Cefalee (dureri de cap) – 15%;
- Diaree – 14%;
- Odinofagie (dureri de gât) – 13%;
- Dureri abdominale și vărsături – 10%;
- Mialgii (dureri de mușchi) și atralgii (dureri de articulații) – 10%;
- Rinoree – 7%;
Grupa de vârstă 10-19 ani:
- Febră (35%) asociată cu tuse (41%)
- Respirație dificilă – 16%;
- Cefalee – 42%
- Mialgii – 30%;
- Odinofagie – 29%;
- Diaree – 14%;
- Dureri abdominale și vărsături – 10%;
- Pierderea mirosului și a gustului – 10%.
Articolul continuă în Totul despre mame.