Infecțiile streptococice: cât de grave sunt și cum îi protejăm pe copii de acestea

Streptococii cuprind o familie largă de bacterii gram pozitive cu formă sferică, formată din multe grupuri, fiecare cu diferite grade de agresivitate, care ne pot afecta sănătatea în diverse moduri. Deși unele tipuri de bacterii sunt absolut inofensive pentru oameni, altele pot cauza diverse afecțiuni, precum faringita, amigdalita, infecții ale urechii, pneumonia, meningita și infecții ale pielii.

O creștere a incidenței acestora se remarcă în sezonul rece: în lunile de iarnă,  aproximativ 30% din faringitele care se manifestă cu febră sunt, de fapt, infecții streptococice, arată statisticile. În cadrul unui consult online, medicul pediatru poate ridica suspiciunea de faringită acută cu streptococ și, folosindu-se de analizele de laborator, poate stabili și diagnosticul corect.

Diferitele tipuri de patologii care au ca agent cauzant steptococul pot fi date de către diversele tulpini ale bacteriilor gram-pozitive, iar cele mai comune sunt cele de tip A și de tip B. Aceste bacterii se pot transmite direct la copil pe cale orală, prin secrețiile nazale, salivă sau particule care conțin acest tip de bacterie. Steptococul de grup B este incriminat în patologia infecțioasă a nou-născutului, prin transmitere materofetală.

Streptococii de tip A versus celelalte serotipuri de streptococi

Streptococii de tip A sunt incriminați în apariția unei game largi de patologii,  precum Faringite acute, care pot evolua cu celulita faringoamigdalină sau abces amigdalian, impetigo caracterizat prin piele acoperită de cruste gălbui – cruste melicerice, Pneumonie acută bacteriană, Fasceită necrozantă, Celulită, Bacteriemie strepcotocică, Osteomielită (infecția osului), Sinuzită și Otită medie acută, Meningita asociată sau nu cu Abces cerebral. De asemenea, acest tip de Steptococ poate evolua spre complicații de tipul Reumatism Articular Acut, afectare cardiacă ce prezintă leziuni severe ale valvelor inimii și Glomerulonefrită post streptococică.

Trebuie să amintim și de scarlatină, boală cauzată de anumite tipuri de streptococ numite tulpini toxigenice de Streptococ beta hemolitic de tip A. Acesta se manifesta clinic prin febră înalta, stare generală modificată, vărsături și dureri abdominale, exantem (erupție pe piele) și enantem (gât roșu și așa-numitul ciclu lingual).

Sindromul de șoc toxic este o boală care pune viața pacientului în pericol.

Streptococii de tip B sunt mai periculoși la vârsta de nou-născut. Streptococul de tip B este localizat la nivelul tubului digestiv și în vagin, de aceea există riscul să fie transmis în travaliu copilului. Din fericire, doar una din patru femei gravide este purtătoare de streptococ beta-hemolitic, iar doar 1 din 2.000 de bebeluși se naște infectat cu acest tip de streptococ.

Infecțiile streptococice pot trece de la sine?

Este foarte important ca aceste infecții să fie identificate din timp și monitorizate de către medicul pediatru. În cazul infecției este necesar un tratament cu antibiotic timp de 10 zile. În caz contrar, infecțiile cu streptococ pot provoca complicații, dintre care amintim glomerunolefrita streptococică și reumatismul articular acut.

Din fericire, incidența acestor complicații ale infecțiilor streptocice pediatrice este foarte scăzută în ultimii ani, ca urmare a faptului că se intervine într-o măsură tot mai mare cu tratament prompt și corect.

Cum diferențiem infecția streptococică de alte infecții virale

Ne vom referi strict la Faringita acută bacteriană, al cărei agent cauzator este Streptococul betahemaolitic de grup A, aceasta fiind cea mai frecventă patologie. De obicei, infecțiile streptococice apar iarna și la început de primăvară și afectează cel mai frecvent grupa de vârstă 5-15 de ani. Se diferențiază de infecțiile virale prin debutul brusc cu febră înaltă asociată sau nu cu frison, cefalee (dureri de cap), odinofagie și disfagie brusc apăruta, adenopatii (ganglioni inflamați și dureroși), care se poate asocia cu manifestari digestive de tipul greață, dureri abdominale și vărsături alimentare.

În cadrul Faringitelor acute virale, febra apare treptat, odinofagia crește progresiv în intensitate. Apar și semne și simptome specifice virozelor rinoree (muci), secreții oculare (conjunctivită), răgușeală, tuse, diaree, stomatită.

Cum ne poate ajuta o consultație online

În foarte multe cazuri de acest gen, telemedicina poate fi de mare ajutor. Medicul poate prescrie o serie de analize și investigații care să ajute la diagnosticare, în cadrul unei consultații online. În funcție de rezultate, medicul pediatru prescrie tratamentul potrivit. Desigur, în unele cazuri, la recomandarea medicului pediatru, poate fi nevoie de o consultație fizică.

Dacă în urma consultației se va observa că cel mic are amigdalele inflamate, gâtul este roșu intens, prezintă picheteuri hemoragice la nivelul palatului (pete mici rosii pe palat), amigdale umflate cu depozite purulente/albicioase, medicul va recomanda efectuarea unui test rapid pentru streptococ, care are o eficacitate de 95%, dar și o testare prin exudat faringian.

Rezultatele exudatului pot fi gata în aproximativ 3-5 zile, de aceea este necesar testul rapid, pentru a putea acționa prompt în tratarea streptococului cu antibiotic.

În concluzie, infecțiile streptococice sunt Răufăcători care joacă dur și nu vor să creeze imunitate permanentă în urma bolii (da, aceste infecții se pot întoarce). Dar nu vă panicați! Dacă aveți grijă ca cel mic să fie tratat la timp și corect, cu siguranță veți putea învinge infecțiile streptococice fără probleme!

Articole de pe Blog

Totul despre dermatita atopică la copii

Dermatita atopica este o boala de piele inflamatorie, cronica care afecteaza cu precadere sugarul si copilul mic insa poate fi raspandita la toate grupele de varsta. Aceasta patologie afecteaza 10-30% din populatia pediatrica si apare mai frecvent la copiii care provin din familii cu alte manifestari de atopie de tip Astm bronsic, rinita alergica si alergii alimentare. Dermatita se imparte in doua forme: eczema atopica care este asociata cu reactie de tip IgE (de la debut sau in perioada evolutiei dermatitei) si eczema non atopica, care nu asociaza cu reactii mediate IgE.

Atacul virusului sincițial respirator – sfaturi pentru tratarea și prevenirea infectării cu acesta

Ce poate fi mai rău decât un Răufăcător care vrea să pună în pericol sănătatea unui mic Super-Erou? Exact, unul care se și răspândește foarte ușor și creează panică în rândul părinților. Virusul sincițial respirator este un virus comun în această perioadă de toamnă-iarnă și creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii ale copiilor, așa că ce-ar fi să-i venim de hac? Mai jos vă povestesc mai multe, iar dacă aveți nevoie de ajutor, eu vă aștept ca de obicei și în clinica mea virtuală, la o consultație online.

Varicela, Răufăcătorul care atacă tot mai mulți copii în această perioadă. Ce este și cum îl învingem?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se confruntă cu varicelă, una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Odată cu înmulțirea numărului de cazuri, primesc și multe întrebări de la părinți legate de acest Răufăcător, așa că m-am gândit să trecem în revistă ce este varicela, cum se transmite și cum putem gestiona această afecțiune. Și dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, sunt la un Zoom distanță în Super Clinica de Telemedicină pentru Copii Oana Pediatrics. Vă puteți programa rapid și simplu la o consultație online.