Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban în Qbebe

Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în gât. Legănatul este cea mai bună metodă de liniștire și adormire a copilului. Vă sună cunoscut? Acestea sunt doar o parte dintre „vorbele din bătrâni” care circulă și azi în rândul părinților. Foarte multe dintre acestea sunt doar mituri, unele chiar periculoase. Le demontează mai jos Dr. Oana Vîrban, medic specialist pediatru, fondator Oana Pediatrics, Super Clinica de Telemedicină pentru Copii.
Imagine înghețată pentru blog OanaPediatrics

Dacă mănâncă înghețată, răcește.

Fals! Bolile sunt cauzate de infecții virale sau bacteriene. Consumul de înghețată și de alimente reci în general nu este în sine un factor de risc pentru apariția virozelor. Mulți doctori recomandă alimente reci, și deci implicit consumul de înghețată, pentru a diminua inflamația de la nivelul gâtului. Așadar, putem spune că înghețata nu doar că nu provoacă roșu în gât, ci chiar calmează simptomele neplăcute ale guturaiului.

Copilul răcește dacă stă „în curent”, dacă „îl trage curentul”.

Acesta este cel mai frecvent mit. Copiii nu se îmbolnăvesc din cauza curenților de aer sau din cauza faptului că bate vântul afară sau că aerism încăperea. Copiii se îmbolnăvesc pentru că intră în contact direct sau indirect (prin picături din secrețiile respiratorii sau contact cu materiile fecale de pe mâinile nespălate corespunzător) cu o personă care prezintă infecție, fie ea virală sau bacteriană. Mai mult, aerisirea cât mai frecventă a încăperilor, mai ales a sălilor de clasă, ajută la diminuarea sau chiar la distrugerea virusurilor și a bacteriilor prezente pe diverse suprafețe.

Cu cât este copilul mai înfofolit, cu atât îl ferim mai mult de răceli.

În lunile de iarnă, majoritatea mămicilor îi imbracă bine pe sugari, inclusiv în casă. Ce trebuie subliniat este că sugarii nu își pot regla foarte bine temperatura corpului. Există studii care au arătat că supraîncalzirea este unul din factorii de risc în apariția Sindromului de moarte subită a sugarului. Majoritatea ghidurilor recomandă ca temperatura din camera copilului să fie cuprinsă între 20 și 23 de grade Celsius. Dacă nu se poate asigura aceasta temperatură, este indicat ca sugarul să fie îmbrăcat cu un singur strat de îmbrăcăminte.

De asemenea, copilul care este îmbrăcat gros riscă să se deshidrateze, mai ales dacă acesta prezintă transpirații abundente și nu primește destule lichide. Cu toții am auzit de asocierea între insolație și convulsii. Același lucru se poate întâmpla și dacă cel mic este îmbrăcat excesiv și este pus să doarmă într-o cameră unde temperatura este crescută. Cei mai vulnerabili sunt nou-născuții.

Întrucât sugarii și copiii mici au pielea mai sensibilă, sunt predispuși să facă erupție de tip sudamină (de căldură), dacă sunt îmbrăcați excesiv sau dacă dorm împreună cu părinții în pat, într-o cameră supraîncălzită. De asemenea, sugarii pot prezenta iritație de scutec. Un sugar sau copil supraîncalzit va deveni irascibil, agitat și va adormi mai greu. De asemenea, un sugar care este supraîncălzit va prezenta un apetit scăzut.

Legănatul ca metodă de liniștire/adormire.

Majoritatea părinților folosesc ca metodă de liniștire și adormire legănatul. Legănatul amintește nou-născutului și sugarului mic de viața intrauterină și îi dă un sentiment de confort. Părinții trebuie să fie constienți însă de riscul apariției Sindromului copilului zgâlțâit. Mușchii gâtului sugarilor nu sunt bine dezvoltați și vasele de sânge de la nivel cerebral sunt extrem de fragile. De aceea, nou-născuții și sugarii mici pot dezvolta sângerări cerebrale și edem cerebral, ca rezultat al legănatului agresiv.

Articolul continuă în Qbebe.ro.

Articole de pe Blog

Totul despre dermatita atopică la copii

Dermatita atopica este o boala de piele inflamatorie, cronica care afecteaza cu precadere sugarul si copilul mic insa poate fi raspandita la toate grupele de varsta. Aceasta patologie afecteaza 10-30% din populatia pediatrica si apare mai frecvent la copiii care provin din familii cu alte manifestari de atopie de tip Astm bronsic, rinita alergica si alergii alimentare. Dermatita se imparte in doua forme: eczema atopica care este asociata cu reactie de tip IgE (de la debut sau in perioada evolutiei dermatitei) si eczema non atopica, care nu asociaza cu reactii mediate IgE.

Atacul virusului sincițial respirator – sfaturi pentru tratarea și prevenirea infectării cu acesta

Ce poate fi mai rău decât un Răufăcător care vrea să pună în pericol sănătatea unui mic Super-Erou? Exact, unul care se și răspândește foarte ușor și creează panică în rândul părinților. Virusul sincițial respirator este un virus comun în această perioadă de toamnă-iarnă și creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii ale copiilor, așa că ce-ar fi să-i venim de hac? Mai jos vă povestesc mai multe, iar dacă aveți nevoie de ajutor, eu vă aștept ca de obicei și în clinica mea virtuală, la o consultație online.

Varicela, Răufăcătorul care atacă tot mai mulți copii în această perioadă. Ce este și cum îl învingem?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se confruntă cu varicelă, una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Odată cu înmulțirea numărului de cazuri, primesc și multe întrebări de la părinți legate de acest Răufăcător, așa că m-am gândit să trecem în revistă ce este varicela, cum se transmite și cum putem gestiona această afecțiune. Și dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, sunt la un Zoom distanță în Super Clinica de Telemedicină pentru Copii Oana Pediatrics. Vă puteți programa rapid și simplu la o consultație online.