Expunerea la soare neprotejată și prezența arsurilor solare poate crește însă riscul de a dezvolta cancer de piele (melanomul), deprimă sistemul imun și poate provoca leziuni la nivelul retinei și a corneei. Radiațiile UV care sunt responsabile de aceste leziuni nu pot fi văzute sau simțite, însă putem observa leziunile pe care le lasă pe piele: bronz = arsură solară. De aceea, este important să protejăm pielea copiilor nu numai în vacanță, ci în fiecare zi în care sunt expuși la soare.
Mai multe informații pe acest subiect v-am pregătit în articolul de mai jos. Dacă aveți întrebări despre protecția solară vă aștept și în cadrul consultațiilor online.
Cine are nevoie de protecție solară și în ce perioadă
Toții copiii au nevoie de protecție solară, indiferent de culoarea pielii. Fiecare tip de piele are diferite concentrații de melanină – o substanță responsabilă de pigment, care absoarbe și protejează pielea de efectele radiațiilor UV.
De asemenea, protecția solară trebuie aplicată în fiecare zi în care cel mic este expus la soare, nu numai în vacanță. Nici atunci când este înnorat nu trebuie să renunțăm la protecția solară, deoarece norii nu filtrează radiațiile UV care produc leziuni la nivelul pielii.
Pielea neprotejata poate să se înroșească în mai puțin de 15 minute de expunere, iar efectele se pot vedea ulterior.
Cum alegem crema de protecție solară pentru copii?
Cel mai bun prieten al copiilor atunci când sunt expuși la soare trebuie să fie crema de protecție solară cu protecție minim 30, însă este de preferat ca protecția să fie chiar mai mare – SPF 50. Aceasta trebuie să-i protejeze și împotriva radiațiilor UVA, dar și UVB, iar dacă cei mici se bălăcesc în apă, trebuie să fie și rezistentă la apă.
Crema trebuie aplicată în strat gros și reaplicată pe parcursul zilei. Mai exact, crema de protecție solară trebuie aplicată cu 20-30 de minute înainte de a ieși din casă și reaplicată o dată la două ore.
La sugari, situația este una specială. Aceștia au pielea mai sensibilă și melanina din celulele pielii încă nu este dezvoltată, de aceea pentru bebelușii sub 6 luni nu se recomandă expunerea directă la soare.
Atunci când vorbim de protecție solară, crema nu trebuie să fie singura metodă.
Îmbrăcămintea trebuie aleasă cu atenție atunci când cei mici sunt expuși la soare – hainele cu conținut crescut de fibre naturale, precum bumbacul, cânepa și inul, sunt alegerea ideală pentru pielea bebelușilor. De asemenea, sunt recomandate hainele care au protecție UPF (UV Protection Factor) de minimum 15, dar de preferat 50 sau peste.
Dacă cel mic este fan pălării, sunt recomandate cele cu boruri largi, pentru că oferă protecție feței, ochilor, urechilor si gâtului. Ținuta celor mici poate fi completată cu ochelari de soare cu factor de protecție 10, pentru a proteja și ochii.
Cu protecție, stăm cât vrem la soare?
În timpul verii, concentrația cea mai mare de raze UV este in mijlocul zilei, de la ora 10 și până la ora 16, de aceea este de preferat ca cei mici să nu fie expuși direct la soare în acest interval. Totuși, dacă ieșiți la plimbare în acest interval, este de preferat ca cei mici să se joace doar la umbra unui copac sau sub umbrelă.
Cum îi obișnuim pe copii cu aceste reguli?
De obicei, copiii copiază tot ce fac părinții. De aceea, este important ca noi, părinții micilor Super-Eroi, să fim modele de urmat pentru ei și să rtespectăm regulile care ne apără de razele soarelui. Putem chiar să ne creăm o rutină în care ne aplicăm protecția solară împreună, iar apoi ne alegem haine asortate care să ne protejeze de ultraviolete. În acest fel, ne putem bucura în voie de o plimbare în parc și chiar de o vacanță de neuitat.
Cu toate că este mai greu să îi facem să înțeleagă importanța protecției solare, vă asigur că după prima zi de joacă pierdută din cauza leziunilor provocate de soare, vor cere singuri să le aplicați crema cu protecție solară și nu se vor mai despărți de pălărie.