Aer condiționat vs. Ventilator. Care este cea mai bună metodă pentru a răcori camera copilului

Pe lângă distracție, înghețată și vacanțe, vara vine și cu temperaturi ridicate în termometre. De aceea, trebuie să avem grijă ca cei mici să fie răcoriți, pentru a evita anumite afecțiuni provocate de creșterea temperaturii în corp. Din păcate, doar să ținem geamul deschis nu este de ajutor, în special în mijlocul zilei, așa că suntem salvați de tehnologie încă o dată!

Există multe discuții în jurul acestui subiect, le am și eu cu părinții în cadrul consultațiilor online. Care este cea mai sănătoasă metodă pentru a-i răcori pe copii – unii țin partea aerului condiționat, alții susțin că ventilatorul este o variantă mai bună, așa că haideți să punem punct acestui „război”. Dr. Oana Vîrban, medic specialist pediatru, explică mai multe în cele ce urmează, pentru ca părinții să ia decizii în cunoștință de cauză.

Aerul condiționat

Aerul condiționat este, într-adevăr, o variantă ceva mai costisitoare, mai ales dacă vă doriți unul cu filtre de cea mai bună calitate, pe care vă recomand să le alegeți. Printre beneficiile aerului condiționat se numără faptul că îi putem seta temperatura la care vrem să ajungem (astfel, ne este mai ușor să gestionăm diferența de temperatură din casă față de cea de afară), are o putere mai mare, deci poate să răcorească mai mult decât o cameră, iar funcția de ventilație circulară ajută aerul să circule mai bine și nu-l lovește pe cel mic. Ce este mai problematic la aerul condiționat este că trebuie curățat periodic, altfel poate deveni nociv pentru sănătatea celor din casă. În plus, nici nu poate fi mutat dintr-o cameră în alta, iar în casele mai mari este nevoie de mai multe aparate.

 

Pe lângă aceste aspecte, este bine să avem mereu grijă de telecomandă, deoarece copiii pot fi curioși și pot să deregleze setările acesteia. În plus, aparatul de aer condiționat fix trebuie să fie montat într-o parte a camerei unde să nu existe modalități de cățărare până aproape de acesta. O altă regulă importantă este poziționarea aparatului de aer condiționat în camera copilului: acesta nu trebuie să fie deasupra sau lângă patul lui, în zona locului de joacă și, în cazul bebelușilor, în locul în care sunt schimbați de scutec.

Ventilatorul

 Ventilatorul este o variantă mai puțin costisitoare, mai practică, dar nu la fel de puternică precum aerul condiționat. Acesta este ușor de mutat dintr-o cameră în alta, în funcție de nevoie, și poate fi curățat mult mai ușor și mai rar. Multe ventilatoare vin cu funcția de rotire, deci nu răcoresc camera într-un singur loc, însă nici puterea nu este una foarte mare.

 

Alte dezavantaje ale ventilatorului: cel mic poate ajunge cu ușurință la el și poate fi atras de modul său de învârtire, cu riscul de a se răni încercând să oprească motorul de ventilație. Mai mult, nici temperatura pe care o creează nu poate fi reglată, deci nu putem să știm dacă este o temperatură potrivită în casă față de cea de afară.

 

Când vorbim de poziționare, regula este aceeași ca în cazul aerului condiționat – trebuie să nu fie poziționat în fața copiilor, lângă ei sau aproape de locurile în care petrec mult timp. De asemenea, trebuie să fie poziționat cât mai aproape de priză pentru a nu permite celor mici să se împiedice de firul la care e conectat. Ce mi se pare drăguț la ventilatoare este că le puteți agăța câteva panglici pentru a-l potrivi cu decorul camerei, ca să fie pe placul celor mici.

Bătălia a ajuns la final! Cine a câștigat?

 

Ca arbitru al acestei competiții, vă anunț că avem egalitate! Atât aerul condiționat, cât și ventilatorul sunt variante potrivite, sănătoase, pentru a-i răcori pe cei mici, deci voi decideți ce vreți să folosiți. Micii Super-Eroi se vor bucura de răcoarea creată și își vor încărca bateriile pentru următoarea tură de joacă, însă atenție, există câteva reguli pe care trebuie să le urmăm pentru a-i feri de Răufăcătorii care stau la pândă, anume afecțiunile bazate pe transpirație sau de diferențe prea mari de temperatură. În cadrul consultațiilor online am întâlnit cazuri de copii care au fost atacați de Răufăcători și au avut nevoie de tratament care i-a ținut departe de distracția din parc cu prietenii.

Temperatura din casă trebuie să fie cu 10-12 grade Celsius mai mică decât cea de afară

 

Pentru a nu face o trecere bruscă de la o temperatură prea scăzută la una prea ridicată, este indicat să gestionăm temperatura din casă în funcție de cea de afară. Astfel, dacă afară sunt 40 de grade, în casă ar trebui să fie 30 de grade, maximum 28.

Dacă cei mici suferă de rinită alergică, igiena aerului trebuie să fie foarte riguroasă

 

Fie că vorbim despre aerul condiționat sau ventilator, este important ca acestea să nu aibă bacterii sau praf pe care să le distribuie prin cameră. Filtrele aerului condiționat trebuie curățate lunar, iar ventilatorul trebuie șters de praf zilnic pentru a nu afecta alergiile celor mici.

Aerisirea este sfântă

 

În timpul verii, este bine să nu ne bazăm doar pe aer condiționat sau doar pe ventilator, ci să deschidem și geamul și să aerisim zilnic, de preferat cât mai devreme dimineața, când încă este puțină răcoare. În camerele nelocuite, putem lăsa geamul deschis, pe timpul nopții.

Înainte să ieșim din casă, lăsăm copilul să se obișnuiască cu o temperatură mai ridicată

 

Pentru acest lucru, trebuie să opriți aerul condiționat sau ventilatorul cu minimum 10 minute înainte de plecare, cât să nu fie o trecere prea bruscă de la o temperatură la alta.

Răcorirea celor mici nu este o muncă așa de grea dacă ținem cont de regulile de mai sus. Este important să știm că nu trebuie să îi obișnuim cu temperaturi prea ridicate sau prea scăzute pentru a nu le crea leziuni cutanate, însă dacă observați că cei mici sunt afectați de temperaturile prea ridicate, nu ezitați să-i programați pentru o consultație online cu Super-Eroina lor preferată.

Articole de pe Blog

Totul despre dermatita atopică la copii

Dermatita atopica este o boala de piele inflamatorie, cronica care afecteaza cu precadere sugarul si copilul mic insa poate fi raspandita la toate grupele de varsta. Aceasta patologie afecteaza 10-30% din populatia pediatrica si apare mai frecvent la copiii care provin din familii cu alte manifestari de atopie de tip Astm bronsic, rinita alergica si alergii alimentare. Dermatita se imparte in doua forme: eczema atopica care este asociata cu reactie de tip IgE (de la debut sau in perioada evolutiei dermatitei) si eczema non atopica, care nu asociaza cu reactii mediate IgE.

Atacul virusului sincițial respirator – sfaturi pentru tratarea și prevenirea infectării cu acesta

Ce poate fi mai rău decât un Răufăcător care vrea să pună în pericol sănătatea unui mic Super-Erou? Exact, unul care se și răspândește foarte ușor și creează panică în rândul părinților. Virusul sincițial respirator este un virus comun în această perioadă de toamnă-iarnă și creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii ale copiilor, așa că ce-ar fi să-i venim de hac? Mai jos vă povestesc mai multe, iar dacă aveți nevoie de ajutor, eu vă aștept ca de obicei și în clinica mea virtuală, la o consultație online.

Varicela, Răufăcătorul care atacă tot mai mulți copii în această perioadă. Ce este și cum îl învingem?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se confruntă cu varicelă, una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. Odată cu înmulțirea numărului de cazuri, primesc și multe întrebări de la părinți legate de acest Răufăcător, așa că m-am gândit să trecem în revistă ce este varicela, cum se transmite și cum putem gestiona această afecțiune. Și dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar, sunt la un Zoom distanță în Super Clinica de Telemedicină pentru Copii Oana Pediatrics. Vă puteți programa rapid și simplu la o consultație online.